Onderhoud van Incasso Batches

Op deze pagina staat het gebruik van het onderhoud van Incasso Batches binnen de Gratis Sepa Incasso Tool tot in detail uitgewerkt. Voordat je deze pagina leest, kijk eerst even naar het Stappenplan.

Een batch is een verzameling van Incasso opdrachten. Een batch resulteert uiteindelijk in een PAIN bestand.

Batches aanmaken

Je kunt een Incasso Batch aanmaken door op “Nieuwe Batch” te klikken in het menu. Je kunt dit alleen doen als je al een Incasso Contract hebt aangemaakt.

 • Naam van deze incasso batch: Met deze naam kan je je Incasso Batch later gemakkelijk terugvinden. De naam wordt verder nergens voor gebruikt en komt niet in het PAIN bestand
 • Incasso Contract: Hier moet je kiezen op welk Incasso contract deze Batch betrekking heeft
 • Datum Uitvoer: Hier vul je in wanneer je wilt dat de bank de gelden int. Let op: dit moet minimaal 5 werkdagen na het moment zijn dat je het PAIN bestand inlevert bij de bank. Anders wordt het PAIN bestand afgekeurd
 • Alleen Terugkerende incassos opnemen: Vanaf november 2016 ondersteunen alle banken de optie om geen FRST Batches meer te hoeven aanleveren. Zet deze optie aan en deze batch voldoet daaraan.
 • Status: Hiermee geef je aan in welke fase de batch zich bevind.
  • Bij ‘Nieuw’ ben je de batch aan het vullen.
  • Wanneer je voor ‘Uitgevoerd’ kiest geef je aan dat de batch bij de bank in behandeling is genomen. Wanneer je dit doet worden je machtigingen in de batch als ‘gebruikt’ aangemerkt, wat nodig is als je een contract hebt voor Doorlopende Incassos. Let op: Aan batches met de status ‘Uitgevoerd’ kan je niets meer aanpassen.
  • De status ‘Zal niet worden gebruikt’ geeft aan dat je niets meer van plan bent met de batch.
 • Omschrijving: Hierin kan je je eigen omschrijving en informatie opslaan. Dit is puur voor eigen gebruik. De omschrijving wordt verder nergens voor gebruikt en komt niet in het PAIN bestand

Het wijzigen van Batch informatie

Je kunt de Incasso Batches tonen door in het menu op “Toon Batches” te klikken. Alle ingevoerde Batches worden dan zichtbaar. Middels de optie “Aanpassen” kan je de Batch vervolgens aanpassen.

Je kunt ook op ‘Betalingen’ of ‘Importeer’ klikken. Lees daarvoor de pagina Betalingen Lijst en de pagina Importeren.

Wanneer je op ‘Incasso bestand’ klikt wordt er een PAIN bestand gegenereerd. Dit kan alleen als alle informatie in orde is. Je kunt bijvoorbeeld geen PAIN bestanden genereren voor Batches zonder betalingen.

Dit formulier kan op dit ogenblik niet ingevuld worden

Reacties zijn gesloten.